domingo, 2 de octubre de 2011

ÒPERA ROMÀNTICA

 activitat A.

Una ària és una peça músical cantada per un solista, sense cor, habitualment acompanyat per una orquestra i consta com a part d'una òpera. En tot cas és una composició teatral o musical de finals del reneixament per ser interpretada per un sol intèrpret

 El text de l'Ària Nessun Dorma de Turandot Puccini

Nessun dorma! Nessun dorma!
Tu pure, o, Principessa,
nella tua fredda stanza,
guardi le stelle
che tremano d'amore
e di speranza.
Ma il mio mistero è chiuso in me,
il nome mio nessun saprà!
No, no, sulla tua bocca lo dirò
quando la luce splenderà!
Ed il mio bacio scioglierà il silenzio
che ti fa mia!
(Il nome suo nessun saprà!...
e noi dovrem, ahime, morir!)


activitat B.

Una opertura és una introducció instrumental d'una opera o una altre obra dramàtica, musical o no.



 LES PARTS D'UNA ÒPERA

Les òperes s'inicien amb una obertura , que és una forma musical instrumental, generalment composta per a tota l'orquestra, que serveix de presentació a la mateixa, com ja hem explicat abans
El recitatiu és un discurs melòdic acompanyat per la música que s'assembla a un discurs recitat, marcant els accents i les pauses.
L'ària és una peça musical concebuda per a ser cantada per una veu solista, és a dir, una única persona, habitualment amb acompanyament orquestral. Normalment els recitatius serveixen per narrar el desenvolupament de l'acció, i les àries per expressar els sentiments dels personatges.
També formen part de les òperes dels cors, que en algunes obres tenen un paper molt rellevant, els duos, trios i quartets, i els concertants (en què intervenen gairebé tots els personatges i el cor).

Activitat C.

Compositors Italians :  Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi y Puccini
Compositors Alemans :Johann Sebastian BachGeorg Philipp TelemannHeinrich Schütz ,Dietrich BuxtehudeGeorg Friedrich HändelCompositors Françesos : Jean François Heisser

Giuseppe Fortuino Fransesco Verdi, va se un compositor romàntic italia de òpera del segle XIX, va ser el compositor més destecat de la òpera italiana. Va ser l'autor de alguns títuls més populars del repertòri líric com Rigoletto, La Traviatta etc.

Puccini, va ser un altre compositor italià de òpera dels més importants. Va nèixer a Lucca en la localitat de la toscana. És un dels pocs compositors de òpera capaç de fer servir les tècnicas operísticas alemanas i/o italianas. És considera que és el succesor de Verdi. I algunes de les seves melodies com el Nessun Dorma.



Sebastian Bach és un compositor Alemany. Considerat el més important de tots els temps. Va néixer en una dinastia de músics  i interprets. Fill de Johann Ambrosius, trompetista de la cort de Eisenach.

No hay comentarios:

Publicar un comentario